پنج‌شنبه 13 اردیبهشت 1403
مارمارای استانبول خاص‌ترین تونل زیر آبی دنیا

مارمارای استانبول خاص‌ترین تونل زیر آبی دنیا

مارمارای استانبول خاص‌ترین تونل زیر آبی دنیا

مارمارای استانبول(Marmaray) از جمله بخش‌های سیستم حمل و نقل عمومی ترکیه است که حتما باید برای یک مرتبه از آن استفاده کنید.

این تونل زیر آب در عرض تنگه بسفر کشیده شده و دو قسمت اروپایی و آسیایی شهر را به هم وصل می‌کند که یک مسیر ریلی ۷۶ کیلومتری است. ‌

از مارمارای استانبول بیشتر بدانید

ساخت آن در سال 2004 آغاز شد. اتصال دو نیمه شهر استانبول دغدغه‌ای است که همواره مسئولان این شهر و مسئولان بلند مرتبه ترکیه به دوش کشیده‌اند. استانبول بزرگترین و پرجمعیت‌ترین شهر ترکیه محسوب می‌شود. از طرفی مرکز شهر و بخش قابل توجهی از مناطق تجاری و مخصوصا اغلب مکان‌های تاریخی در قسمت اروپایی، آن سوی تنگه بسفر، قرار دارند. ایجاد سه پل بر بستر این تنگه به منظور عبور و مرور با خودرو کفایت نمی‌کرد و باید مسیری دیگر، بدون ترافیک، ایجاد می‌شد.

در سال 2004، زمان آغاز به کار مارمارای استانبول سال 2009 اعلام شد.

مارمارای استانبول خاص‌ترین تونل زیر آبی دنیا

طی حفاری، کاوش‌های باستانی و تاریخی متعددی حاصل شد، به همین دلیل پروژه به کندی پیش رفت. اولین فاز پروژه در سال 2013 راه‌اندازی شد. آن را باید اولین اتصال ریلی استاندارد بین دو قاره آسیا و اروپا دانست. قرار بود دومین فاز پروژه در سال 2015 افتتاح شود، اما پیشبرد آن در سال 2014 متوقف شد. پروژه در سال 2017 مجددا از سر گرفته شد تا این که در سومین ماه سال 2019 سرتاسر خط آماده بهره‌برداری قرار گرفت.

بعد از دو خط فونیکولار و همچنین متروی استانبول آن را باید چهارمین مسیر زیرزمینی در این شهر خطاب کرد. یکی از ویژگی‌های فوق‌العاده آن یکپارچه شدن با متروی شهر است. به عبارتی، برخی ایستگاه‌های مترو با مارمارای تلاقی دارند تا مسافران بتوانند زیر زمین، بین دو قسمت اروپایی و آسیایی متروی استانبول جابه‌جا شوند.

اما معنی مارمارای چیست؟

آن را باید ترکیب دو کلمه Marmara و Ray دانست. اولین کلمه به معنی دریای مرمره و دومین مورد به معنی ریل در زبان ترکی است. بسیاری از نظر اهمیت، آن را با جاده ابریشم مقایسه می‌کنند، هر چند فقط 76 کیلومتر طول دارد. در واقع به عقیده مسئولان شهر استانبول، مارمارای کمک می‌کند جاده ابریشم را از نو ساخت.

پروژه از دو قسمت تشکیل می‌شد. اولین قسمت ایجاد تونلی زیرگذر از تنگه بسفر به طول 13 کیلومتر بود. در ادامه 63 کیلومتر دیگر نیز به آن اضافه شد تا اتصال مارمارای استانبول با نیمه آسیایی و اروپایی مترو میسر شود.

آژانس همکاری بین المللی ژاپن (Japan International Cooperation Agency) و بانک سرمایه‌گذاری اروپا (European Investment Bank) سرمایه‌گذاران پروژه بودند. تا سال 2006، آژانس همکاری بین المللی ژاپن و بانک سرمایه‌گذاری اروپا به ترتیب 111 میلیارد ین و 1.05 میلیارد یورو پول برای پیشرفت پروژه تزریق کردند. انتظار می‌رفت هزینه کل پروژه چیزی بالغ بر 2.5 میلیارد دلار باشد. در سال 2009 پیش‌بینی شد هزینه‌ها نسبت به مبلغ تخمین زده شده، 500 میلیون دلار بیشتر خواهد بود تا به رقم 3 میلیارد دلار برسد! علت افزایش هزینه‌ها، بروز تاخیر در پیشرفت پروژه در پی کشف‌های باستانی بود.

مارمارای استانبول خاص‌ترین تونل زیر آبی دنیا

در ادامه قصد داریم اعداد و ارقامی را در رابطه با مارمارای استانبول بیان کنیم:

  •  طول کل مسیر: 76.3 کیلومتر
  • طول تونل: 13.6 کیلومتر
  • لوله غوطه‌ور: 1387 متر
  • عمیق‌ترین نقطه: 60 متر
  • حداقل شعاع منحنی: 300 متر
  • حداکثر شیب: 1.8 درصد
  • تعداد ایستگاه‌های روی سطح: 37
  • تعداد ایستگاه‌های زیرزمینی: 3
  • تعداد تقاطع: 4
  • تعداد ایستگاه‌های داخل شهر: 8
  • حداقل طول سکو: 225 متر
  • فاصله متوسط ایستگاه: 1.9 کیلومتر
  • حداکثر سرعت: 100 کیلومتر بر ساعت
  • سرعت عادی: 45 کیلومتر بر ساعت
  • تعداد مسافر جابه‌جا شده در هر ساعت: 75000

طی پانزده روز اول افتتاح مارمارای استانبول حدود 4.5 میلیون نفر از آن به منظور جابه‌جایی استفاده کردند. طی این بازه زمانی، استفاده از این خط ریلی زیر آبی رایگان بود. در ابتدای سال 2014 حدود 10 میلیون نفر سوار قطارهای مارمارای شدند. طی چهار ماه اول این تعداد به 13.5 میلیون نفر رسید. طی نیمه اول همین سال تعداد مسافران به 21.4 میلیون نفر افزایش پیدا کرد.

به طور متوسط هر روز 120 هزار نفر سوار مارمارای استانبول می‌شوند. انتظار می‌رود بعد از تکمیل کامل پروژه روزانه 1.5 میلیون نفر از آن استفاده کنند.

درباره‌ی سارا علیزاده

همچنین ببینید

10 دلیل اصلی برای زندگی در استانبول چیست؟

10 دلیل اصلی برای زندگی در استانبول چیست؟

10 دلیل اصلی برای زندگی در استانبول چیست؟ استانبول شهری باشکوه است که در یکی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت − 5 =