مراحل انتقال متوفی از ترکیه به خارج کشور

مراحل انتقال متوفی از ترکیه به خارج کشور

مراحل انتقال متوفی از ترکیه به خارج کشور

لازمه انتقال پیکر یک فرد متوفی خارجی از ترکیه به کشور خود، گذراندن مراحل خاصی می باشد. در همین راستا، لازم است برخی مدارک از مقامات رسمی ترکیه دریافت و روند ویژه ای طی شود. استانبول سرا در این مقاله شما را تا حد ممکن از مراحل و روند قانونی این امر، آشنا خواهد کرد.

همانگونه که می دانید، صدور گواهی فوت برای فرد، لازم و به لحاظ قانونی، اجباری است؛ این امر بویژه برای اتباع خارجی که در کشوری غیر از کشور خو فوت می کنند و می بایست پیکر آنها به کشور خود بازگردد، نه تنها دارای اهمیت بسیاری می باشد، بلکه نیازمند گذراندن مراحل خاص قانونی است؛ چراکه محل و نحوه فوت شهروند خارجی در یک کشور دیگر، موضوعی مهم جهت مرجع گواهی فوت می باشد. از این رو، هرگاه یک شهروند خارجی به علل طبیعی در بیمارستان فوت می کند، گواهی فوت وی توسط پزشک بیمارستان صادر و به افراد ذی ربط، تحویل داده می شود.

بر این اساس، اگر فوت به دلایل طبیعی و در خانه رخ دهد، با مراجعه به شهرداری مربوطه، درخواست برای حضور پزشک صورت می گیرد. پزشکی که از طرف شهرداری تعیین و ارسال می شود، به محل محل فوت متوفی آمده و پس از بررسی های پزشکی لازم، گواهی فوت را صادر می کند. اما اگر فوت درنتیجه یک واقعه قضایی رخ داده باشد، دادستانی عمومی مربوطه می تواند گواهی فوت را صادر نماید؛ همچنین، درصورتی که قرار باشد عملی (کالبد شکافی و غیره)، بر روی پیکر فرد متوفی خارجی صورت بگیرد، گواهی فوت توسط پزشکی قانونی برای جابجایی پیکر وی به خارج از کشور ضروری و از سوی مرکز بهداشت عمومی، به اداره جمعیت اعلام می گردد. لازم به ذکر است، مورد فوت می بایست از تاریخ وقوع تا حداکثر 10 روز، گزارش شود.

پس از این مرحله، در حالی که وقوع فوت به اداره ثبت احوال گزارش می شود، شناسنامه/کارت اقامت/پاسپورت تبعه خارجی متوفی نیز به دفتر ثبت احوال ارسال و اگر متوفی هیچ کدام از این مدارک را نداشته باشد، اطلاعات وی با بیانیه کتبی از نزدیکانش درخواست می گردد. جدا از بیانیه کتبی که حاوی اطلاعات هویتی کسب شده از نزدیکان فرد متوفی می باشد، مدرک دیگری در رابطه با نمونه ثبت جمعیت (Nüfus Kayıt Örneği)، یا شناسنامه (Kimlik)، درخواست نمی شود.

اقدامات مورد نیاز

پس از آنکه مرکز بهداشت عمومی گزارش فوت را به اداره جمعیت گزارش داد، لازم است گزارش فوت MERNIS (سیستم مدیریت جمعیت مرکزی)، و نیز گزارش فوت چند زبانه (فرمول C)، توسط اداره ثبت احوال تهیه شود. گزارش فوت چند زبانه که ممکن است از کشوری به کشور دیگر فرق کند (فرمول C)، باید با آپوستیل (سیستم تایید اسناد به طور قانونی در کشوری دیگر)، تایید شود.

در راستای انتقال پیکر متوفی به خارج از کشور، مجموعه ای از فرآیندهای شیمیایی روی پیکر متوفی جهت جلوگیری از آسیب، صورت می گیرد که این فرآیند در قالب یک گزارش، ثبت می شود. برای انجام مراحل انتقال پیکر فرد متوفی که در ترکیه فوت کرده اند، اخذ این گواهی به منظور دریافت مجوز انتقال از شهرداریِ استانی که فوت در آن رخ داده، الزامی می باشد. معمولا به منظور انتقال پیکر تبعه متوفی در ترکیه، از سیستم حمل و نقل هوایی استفاده و توصیه می گردد؛ اما اگر افراد ذی ربط روش های دیگری چون مسیر دریایی را درخواست نمایند، درنتیجه اسنادی مرتبط برای این منظور باید پیش از بارگیری به اداره کشتیرانی ارائه گردد که می بایست توسط اداره بهداشت مرزها و سواحل، تایید شود. در انتقال پیکر متوفی از طریق مسیر زمینی نیز، اخذ «مجوز تردد راه» ضروری می باشد.

مراحل انتقال متوفی از ترکیه به خارج کشور

مدارک مورد نیاز جهت انتقال پیکر متوفی از مسیر هوایی

  • گواهی فوت
  • مجوز تردد
  • اطلاعات هویت همراه (در صورت وجود)
  • مدارک دریافت شده که از کنسولگری همراه با ارائه گواهی فوت

در صورتی که حین انتقال پیکر متوفی به خارج از کشور هیچ همراهی در هواپیما وجود نداشته باشد، اطلاعات شخص تحویل گیرنده پیکر باید به شرکت هواپیمایی گزارش شود.

در روند انتقال پیکر متوفی از طریق مسیر هوایی، موارد مهمی پیش از تحویل وجود دارد که عبارتند از:

  • محوظه انتقال باید به گونه ای باشد که بویی از آن نشت نکند.
  • استفاده از محفظه (تابوت)، چوبی یا فلزی جهت جلوگیری از آسیب.
  • اگر پیکر متوفی بصورت خاکستر باشد، هنگام خروج از کشور باید در محفظه ای مناسب و ضد ضربه قرار گیرد.
  • ارائه مدارک به دفتر گمرک فرودگاهی که انتقال از آن صورت خواهد گرفت، برای انتقال بین المللی پیکر ضروری است (لازم است این موضوع بصورت شفاهی به مدیریت گمرک فرودگاه محل انتقال اطلاع رسانی شود).

فهرست مدارکی که باید به اداره گمرک فرودگاه ارائه شوند:

  • فرم اظهارنامه شفاهی که توسط مامور گمرک تهیه می شود
  • گواهی فوت
  • سند اطلاع رسانی انتقال (مجوز عبور)
  • مدرکی دریافت شده از کنسولگری پس از اطلاع رسانی از فوت متوفی

مراحل انتقال متوفی از ترکیه به خارج کشور

عملیات تشییع پیکر اتباع خارجی فوت شده در ترکیه

در مورد مراسم تشییع متوفیان اتباع خارجی در ترکیه، آئین نامه و دستور العمل های لازم در: قوانین، بخشنامه یا بیانیه های مختلف گنجانده شده است؛ در این خصوص، رویه مربوط به تشییع پیکر متوفی و مراتب لازم جهت انجام تشریفات، پس از اطلاع از واقعه فوت ذکر خواهد شد. لذا، در صورت فوت شخص تبعه خارجی در ترکیه، باید این موضوع از سوی مقامات رسمی ترکیه به کنسولگری کشور مربوطه وی در منطقه گزارش شود. در اعلان فوت، هیچ زمانی در قرارداد قید نشده و اطلاع رسانی مذکور باید فورا انجام شود؛ درنتیجه، فوت اتباع خارجی باید ظرف 10 روز به اداره کل امور جمعیت و شهروندی یا به اداره ثبت احوال گزارش شود. اطلاع رسانی صورت گرفته به اداره جمعیت، در حوزه عملیات انتقال تشییع پیکر به خارج از کشور از جایگاه مهمی برخوردار است.

در شهر و روستاها، مقامات رسمی که اعلان فوت را به عهده دارند، در مراکز بهداشت عمومی واقع بوده که مجوز دفن را صادر می کند؛ اما دهکده ها، این وظیفه برعهده پزشکان رسمی یا موسسات بهداشتی خواهد بود. در صورت نبود این مراکز، این وظیفه به عهده مسئولینی چون کدخدای دهکده، بیمارستان یا مراکز مراقبتی می باشد. البته، درخصوص حوادث و سوانح قضایی نیز، دادستان های عمومی در این امر دخیل هستند. طبق آیین نامه اجرای قانون خدمات جمعیتی، فوت تبعه خارجی در ترکیه به همراه گزارش سه نسخه ای فوت، به اداره ثبت احوال گزارش می شود. این اعلان، همچنین برای روند انتقال پیکر به خارج از کشور نیز معتبر خواهد بود که یکی از این نسخه ها به فرد همراه، یکی جهت درج در پرونده فوت تبعه خارجی و نسخه آخر به همراه مجوز اقامت (در صورت وجود)، به اداره پلیس استان ارسال می گردد. طبق آنچه در آیین نامه ساخت مقبره و انجام دفن و انتقال پیکر آمده، گزارش این امر باید توسط اداره بهداشت عمومی به صورت الکترونیکی به اداره جمعیت هم گزارش شود.

درباره گواهی فوت

در حالی که وقوع فوت به اداره ثبت احوال گزارش می شود، اصل شناسنامه/پاسپورت فرد متوفی نیز به اداره ثبت ارسال می گردد. در صورت نداشتن کارت شناسایی، از نزدیکان متوفی صرفا درخواست می شود تا نام/نام خانوادگی و شماره شناسایی متوفی را بصورت کتبی بیان کنند (طبق آیین نامه، موارد دیگری دریافت نمی شود). این مورد برای کسانی که عملیات انتقال پیکر به خارج از کشور را انجام می دهند نیز، ضروری می باشد. گواهی فوت که در آیین نامه: ساخت آرامگاه، انتقال پیکر و عملیات دفن آمده، شامل فوت اتباع خارجی نیز می شود. بر این اساس، اگر فوت در موسسات رسمی بهداشتی رخ داده باشد یا پیکر به موسسه بهداشتی آورده شوده، گواهی فوت توسط موسسه بهداشتی صادر و به تایید مدیر یا پزشک ارشد موسسه مربوطه نیز می رسد. اگر فوت در موسسات بهداشتی خصوصی رخ داده باشد، این گواهی صرفا در صورت تایید پزشکی که شخص متوفی را معالجه می کرده، معتبر خواهد بود. گواهی فوت مدرک اصلی مورد نیاز جهت انتقال پیکر به خارج از کشور است.

اعتبار گواهی های فوت صادر شده

تایید این گواهی در موسسات بهداشتی خصوصی، به پزشک شهرداری بستگی داشته که در غیر این صورت، تایید پزشک مرکز بهداشت عمومی یا پزشک خانواده لازم می باشد. اگر فوت در خارج از موسسات بهداشتی رخ دهد، گواهی فوت توسط پزشک شهرداری در محلی که پیکر متوفی در آن قرار دارد، صادر می شود. در مواقع و مکان هایی که پزشک شهرداری وجود ندارد، گواهی فوت توسط مرکز بهداشت عمومی و در غیر این صورت، توسط پزشک خانواده و چنانچه هیچ کدام از آنها وجود نداشته باشد، توسط مقام نظارتی صادر می گردد. عملیات تشییع پیکر اتباع خارجی که در ترکیه فوت می کنند، کمی با شهروندان ترکیه ای متفاوت بوده و به صورت دفن در ترکیه یا انتقال به خارج از کشور برگزار می گردد.

مراسم تشییع پیکر اتباع خارجی فوت شده در ترکیه

مراحل مشخصی برای انجام عملیات تشییع پیکر اتباع خارجی که درخواست خاکسپاری در ترکیه دارند، وجود دارد. اولین اقدام در این خصوص، دریافت گواهی فوت نظیر آنچه در انتقال پیکر متوفی به خارج از کشور وجود داشت، می باشد. گواهی فوت با توجه به محل فوت تبعه خارجی توسط مقامات مختلفی صادر می شود. اگر فوت تبعه خارجی در خانه و به دلایل طبیعی رخ داده باشد، با مراجعه به شهرداری منطقه، درخواست پزشک می شود و وی گواهی فوت را صادر می کند. اگر فرد خارجی به علت طبیعی در بیمارستان فوت کرده باشد، گواهی وی توسط پزشک بیمارستان صادر می شود. در صورت فوت به علت حوادث قضایی، گواهی فوت از طرف دادستان عمومی محل فوت یا اگر برای کالبد شکافی به پزشکی قانونی منتقل شده باشد توسط موسسه پزشک قانونی صادر می گردد. گواهی فوت تنظیم شده توسط موسسه مربوطه، از طرف بستگان خارجی متوفی دریافت می شود. با دریافت گواهی فوت، لازم است به مرکز بهداشت عمومی مراجعه و گزارش فوت چند زبانه (فرمول C)، دریافت شود. فرمول C از جمله مدارک مورد نیاز برای انتقال پیکر به خارج از کشور نیز می باشد. پس از دریافت مدارک لازم، باید با ارائه مدارک به استانداری استانی که در آن محل خاکسپاری انجام می شود، تایید دفن دریافت گردد.

در حالی که اعلام فوت یک تبعه خارجی توسط مقامات رسمی ترکیه به مقامات رسمی کشور فرد متوفی انجام می شود، توسط بستگان فرد متوفی از کشورهای مختلف نیز از طریق اطلاع رسانی به کنسولگری یا سفارتخانه ها باید صورت گیرد. در اعلان فوت به کنسولگری یا سفارت، ارائه گواهی فوت متوفی و ​​در صورت وجود پاسپورت یا کپی کارت شناسایی ضروری است. پس از انجام مراحل فوق می توان با ارائه مدارک لازم به اداره گورستانی که قصد دفن در آن وجود دارد، مراجعه کرده و اقدام به خاکسپاری فرد کنید.

تشییع متوفیان فوت شده در خارج از کشور

نظیر روند انتقال پیکر به خارج از کشور، عملیات انتقال پیکر متوفیان ترکیه ای که از خارج این کشور فوت شده اند نیز، با ارائه مدارک خاصی انجام می شود. برای متوفیانی که از خارج کشور به ترکیه انتقال داده می شوند، رویه هایی در چارچوب توافق نامه انتقال پیکر متوفیان و مفاد قوانین ملی وجود دارد. کشورهایی که به لحاظ بهداشتی و رعایت اصول مربوط به آن، بدون خطر بهداشتی برای سلامت عمومی شناخته می شوند، توسط اداره کل سواحل و مرزهای ترکیه با مراجعه به نظر وزارت امور خارجه، تعیین می گردند. «فهرست کشورهای بدون خطر برای ورود پیکر متوفیان» به مقامات اداری محلی در مبادی ورودی بین المللی اعلام می شود و انجام اقدامات لازم در این چارچوب، ضرورتا مورد نیاز می باشند. تشییع پیکر هایی که از کشورهای دیگر منتقل می شوند نیز به لحاظ خطر بهداشت عمومی، ارزیابی می شوند.

ورد پیکر متوفیانی که مطابق شرایط حمل و نقل بین المللی (تنظیم شده توسط اداره کل مرزها و سواحل ترکیه)، از نظر بهداشت عمومی بدون خطر می باشند، بدون انجام هرگونه اقدام بهداشتی هنگام ورود به ترکیه، صورت می گیرد. پیکر های مورد بحث به عنوان محموله، ارزیابی و عملیات ورود به اداره گمرک مربوطه در ترکیه صورت می گیرد. دفن پیکر های انتقال یافته از کشورهای تحت عنوان «بدون خطر» که دلیل فوت آنها بیماری مسری بوده، توسط واحدهای بهداشتی محل دفن متوفیان مورد ارزیابی قرار می گیرد. تابوت این گونه پیکرها تا زمان تایید مراحل کفن و دفن توسط واحدهای بهداشتی، قابل باز شدن نیست.

روند ورود به ترکیه برای پیکر های وارد شده از کشورهایی که به عنوان «کشورهای خطرناک» برای بهداشت عمومی تلقی می شوند، در فرودگاه ها، بنادر و برخی مراکز بازرسی بهداشت در برخی از دروازه های مرزی زمینی، توسط اداره کل بهداشت مرزی و ساحلی ترکیه انجام می گردد. روند ورود پیکر متوفیان به کشور در نقاطی که هیچ مرکز نظارتی وجود نداشته باشد، توسط مقامات بهداشتی مجاز که از سوی اداره کل بهداشت مرزی و ساحلی ترکیه مجاز هستند انجام می شود. پیکر های مناسب برای شرایط حمل و نقل بین المللی، در دروازه های مرزی هنگام خروج از کشور، تحت هیچ روندی قرار نمی گیرد.

ورود پیکر متوفیان از کشورهای پرخطر

در روند ورود پیکر متوفیان به ترکیه که منطبق با شرایط حمل و نقل بین المللی و در گروه کشورهای پرخطر هستند، اگر گواهی انتقال وجود داشته باشد، از طرف مامور بهداشت مجازی برای آن تحت عنوان «برگه مجوز ورود برای پیکر متوفیان» تنظیم می شود. اگر پیکر متوفی از کشور خارجی که در اثر بیماری عفونی درگذشته یا طبق گزارش علی رغم فوت به دلیل دیگری، دارای بیماری مسری بوده و آورده شده باشد، در این صورت برای پیکر فرد متوفی «مجوز ورود به کشور» تنظیم می شود. در سند مورد نظر آمده است كه تماس مستقیم با پیکر متوفی نباید انجام و اقدام به كفن كردن نیز باید در چارچوب مقررات قانون مربوط به فوت ناشی از بیماری های واگیردار انجام شود. پیکر هایی که از کشورهای پرخطر به لحاظ بهداشت و سلامت وارد ترکیه می شوند، در سیستم بهداشتی اطلاعات مرزی و ساحلی ترکیه، توسط مامور بهداشتی مجاز ثبت می شود؛ اسناد مربوط به این امر نیز توسط پرسنل مجاز، بایگانی می شود.

اسناد مربوط به پیکر متوفیان وارد شده از کشورهای پرخطر

پیکر متوفیانی که مطابق شرایط حمل و نقل بین المللی که از کشورهای پرخطر آورده می شوند، ملزم به ارائه «برگه مجوز عبور برای پیکر (برگه حمل پیکر)» هستند. در صورت عدم وجود این برگه، از طریق تماس با صاحبان پیکر و دفاتر نمایندگی خارجی مربوطه، تنظیم سند به سریع ترین شکل ممکن صورت می گیرد. در صورت عدم دستیابی به سند مذکور، اطلاعات مربوط به متوفی در سیستم اطلاعات بهداشت مرزی و سواحل ثبت می شود. با این حال، برگه اجازه ورود که برای پیکر ها تنظیم می گردند، در این حالت صادر نخواهند شد. به منظور ارزیابی پیکر متوفی وارد شده به ترکیه به واحدهای پلیس مربوطه، توسط اسناد رسمی در مورد وضعیت اطلاع داده می شود. در صورت داشتن برگه مجوز انتقال پیکر و عدم وجود اطلاعات در مورد علت فوت، انجام یا عدم انجام کالبد شکافی:

  • اگر اطلاعات ناقص در ضمیمه مدارک «برگه انتقال پیکر» نیز وجود نداشته باشد، برگه «کامل» تلقی می شود.
  • اگر اطلاعات ناقص در ضمیمه مدارک «برگه انتقال پیکر» نیز وجود نداشته باشد، با برقراری تماس با صاحبان پیکر و نمایندگی های خارجی مربوطه، برای تکمیل اطلاعات ناقص درخواست می شود.
  • در صورت عدم دستیابی به اطلاعات، اطلاعات موجود در مورد پیکر در سیستم ثبت می شود اما «مجوز ورود به کشور» که برای پیکر ها تنظیم می شود، در این حالت صادر نمی گردد. به منظور ارزیابی وضعیت ورود پیکر به ترکیه، توسط اسناد رسمی در خصوص این وضعیت به واحدهای پلیس مربوطه اطلاع رسانی می شود.

انتقال پیکر متوفیان از پزشک قانونی به ترکیه

انواع فوت بر حسب علل مختلف به موارد طبیعی فوت در خانه، علل طبیعی در بیمارستان یا در نتیجه حوادث پزشکی قانونی، به سه گروه مختلف تقسیم می شود.

اگر پیکر هایی که وارد کشور می شوند، تحت حوزه حوادث پزشکی قانونی قرار گیرد، عملیات انجام شده به شرح زیر خواهد بود:

  • در صورت وجود گزارش کالبد شکافی برای پیکر ای که از کشورهای بدون خطر آمده باشد، مراحل ورود پیکر توسط اداره گمرک مربوطه انجام می شود. در صورت عدم گزارش کالبد شکافی، از طرف اداره گمرک مربوطه به پلیس اطلاع رسانی می شود.
  • پیکر هایی که از کشورهای پرخطر به ترکیه آورده می شوند، توسط اداره گمرک مربوطه به مرجع بهداشتی گزارش داده می شود. این پیکر که دارای گزارش کالبد شکافی نیز می باشد از طرف مقام بهداشتی ارزیابی شده و در صورت مناسب بودن، برگه مجوز ورود به کشور صادر می گردد.
  • به پیکر های بدون گزارش کالبد شکافی و بدون خطر از نظر سلامت عمومی، مجوز ورود به کشور تنظیم شده و در مورد وضعیت آن به پلیس اطلاع رسانی می شود.

منبع:gocmenburo.com

درباره‌ی سارا علیزاده

همچنین ببینید

10 دلیل اصلی برای زندگی در استانبول چیست؟

10 دلیل اصلی برای زندگی در استانبول چیست؟

10 دلیل اصلی برای زندگی در استانبول چیست؟ استانبول شهری باشکوه است که در یکی …

یک نظر

  1. پسر سه ساله بنده در آبان ۱۴۰۰ در مجموعه مرکز درمانی bht استانبول به قتل رسید و برای اینکه کالبدشکافی نشود جنازش به صورت مخفیانه �کسپاری می‌شود بدون وجود پدر و مادر و بدون ثبت در کشور ترکیه الان دو سال از وضعیتش خبر ندارم که به صورت قانونی به خاک ترکیه رفته بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 13 =