مسجد والده سلطان استانبول

مسجد والده سلطان استانبول
مساجد استانبول یک از مقاصد ویژه گردشگری می‌باشند. پراکندگی مساجد در استانبول بیشتر در مناطق تاریخی شهر مانند منطقه فاتح، بشکینتاش و منطقه شاخ طلایی است. مهم‌ترین عاملی که سبب شده است شهر استانبول دارای جایگاه گردشگری ویژه در بین شهرهای جهان شود حکمرانی ۶۰۰ ساله امپراطوری عثمانی بر سرزمین ترکیه و پایتختی طولانی‌مدت استانبول در این حکومت بوده است. صدها پادشاه و وزیر و خان در این شهر از خود آثاری به یادگار گذاشته‌اند که اینک به‌عنوان میراثی گران‌بها برای مردم کشور ترکیه شده است.

قدرت‌نمایی سلاطین عثمانی با ساخت مساجد و کاخ‌های زیبا این شهر را تبدیل به کلکسیونی گران‌بها از انواع سازه‌های تاریخی نموده است. به جرات می‌توان گفت در هیچ شهری در دنیا نمی‌توان این همه آثار تاریخی و طبیعی و فرهنگی را به‌صورت یکجا مشاهده نمود.

  

تاریخچه مسجد والده سلطان استانبول
بانی ساخت مسجد والده سلطان استانبول صفیه سلطان همسر مراد سوم بود او دو سال پس از مرگ سلطان و به تخت نشستن پسرش محمد سوم که او را به جایگاه والده سلطانی رسانیده بود او تصمیم گرفت برای افزایش قدرت خود و برای کنترل یهودیان منطقه اقدام به ساخت مسجدی در منطقه امین در شاخ طلایی نماید تا بدین‌وسیله به املاک آن‌ها بتواند چیره شود معماری و ساخت این بنا به داوود آقا شاگرد معمار سنان واگذار شد و نام بنا، مسجد والده سلطان انتخاب شد. در سال ۱۵۹۹ معمار داوود فوت کرد و معماری بنا به احمد چاووش واگذار گردید. تنش‌های سیاسی نسبت به نیت صفیه سلطان که قصد داشت یهودیان منطقه گالاتا را کنترل کند و زمینه گسترش اسلام را فراهم آورد سبب شده که مخالفت‌های زیادی نسبت به او صورت بگیرد و درنهایت سلطان محمد سوم در سال ۱۶۰۳ فوت کرد و مقام والده سلطان تنزل پیدا کرد و مجبور شد قصر را ترک و به یکی از حرم‌سراها نقل‌مکان کند شاه جدید یعنی سلطان احمد اول علاقه‌ای به اتمام مسجد نداشت و پروژه رها گردید.

تا اینکه حدود ۵۰ سال پس‌ازآن در دوران در سال ۱۶۶۰ در جریان آتش‌سوزی بزرگ مسجد نیمه‌تمام در آتش سوخت و آسیب جدی دید پس‌ازآن بود که معمار مصطفی به مادر سلطان محمد چهارم پیشنهاد داد که مسجد دوباره ساخته شود که خدیجه تورهان سلطان این پیشنهاد را پذیرفت و مسجد در سال ۱۶۶۷ با نام مسجد جدید والده سلطان افتتاح شد که به مرور در بین مردم به مسجد جدید شهرت یافت.

معماری مسجد والده سلطان استانبول
معماری مسجد والده سلطان استانبول، معماری کلاسیک عثمانی است که در آن قبه‌ای مرکزی و پیرامون آن قبه‌های کوچکتر قرارگرفته‌اند این مسجد دارای حدود ۶۶ گنبد هست که در نوع خود بی‌نظیر است. گنبد اصلی دارای ۳۶ متر بلندی هست که بر روی چهارستون قرارگرفته است و در طرفین آن دونیم گنبد واقع‌شده است. متر یال اصلی مسجد از سنگ مرمر است مناره‌ها در دو طرف ساختمان مرکزی واقع‌شده است دورتادور حیاط جلویی نیز با گنبدها کوچک احاطه‌شده است که مانند سایه بان عمل می‌کنند این مسجد دارای پنج درب ورودی است. کف حیاط از سنگ مرمر پوشیده شده است و در آن یک سقاخانه و وضوخانه تعبیه شده است. شبستان اصلی مسجد که زیر گنبد اصلی واقع‌شده است به شکل مربع است و زیر گنبدهای کوچک‌تر فضاهای جانبی شبستان واقع‌شده است.

مسجد والده سلطان استانبول نیز مانند تمام مساجدی که به سبک معماری عثمانی هستند پنجره‌های لانه‌زنبوری با شیشه‌های رنگی سبب روشن شدن داخل مسجد در روز شده‌اند. فضای داخلی مسجد با کاشی‌های ایزنیک بژ و سبز و طلایی پوشیده شده است محراب بسیار با شکوه و منبر از جنس سنگ مرمر با سرچوش مخروطی رنگ می‌باشد. فضای زیر گنبدها بسیار زیبا نقاشی شده است و کتیبه‌های زیبای قرآنی و اسامی متبرکه بر روی سقف و ستونها نصب شده است.

مسجد والده سلطان استانبول به صورت یک مجموعه است که در آن مدرسه، بازار، بیمارستان و حمام و وضوخانه‌های پیرامونی آن است. در این مسجد مقبره تو رهان خدیجه، سلطان محمد چهارم و سلطان مصطفی دوم، سلطان احمد دوم، سلطان محمود اول، سلطان عثمان سوم و سلطان مراد پنجم قرار دارد. بازار ادویه در کنار این مسجد واقع‌شده است که از اماکن گردشگری مهم استانبول هست.

بازدید مسجد والده سلطان استانبول
در تور استانبول شما می‌توانید یک روز کامل و بیشتر را به این منطقه اختصاص دهید مسجد والده سلطان استانبول بک مجموعه است که در پیرامونان هم اماکن مهم و ارزشمند گردشگری وجود دارد که از دیدن آن‌ها لذت خواهید برد این اماکن عبارت‌اند از:

بازار ادویه استانبول
مسجد مهری ماه سلطان
کارا داوود پاشا
مسجد عزیزمحمت پاشا
عمارت تاریخی سلیم
تکیه هالاک بالا
در اطراف مسجد والده سلطان استانبول شما می‌توانید از فروشگاه‌های سنتی نیز بازدید کرده و خرید کنید.

نحوه دسترسی به مسجد والده سلطان استانبول
مسجد والده سلطان استانبول در منطقه شاخ طلایی استانبول در نزدیکی بلوار حکیم یتی واقع شده است در این مسیر می‌توانید با استفاده از تراموا به مسجد والده سلطان استانبول برسید هم‌چنین اگر در منطقه فاتیح قرار دارید با استفاده از قایق تاکسی امکان رسیدن به مسجد والده سلطان استانبول وجود دارد.

نقشه و موقعیت جغرافیایی مسجد والده سلطان استانبول

درباره‌ی سارا علیزاده

همچنین ببینید

10 ساختمان تاریخی ساخته شده به سبک غربی در استانبول

10 ساختمان تاریخی ساخته شده به سبک غربی در استانبول با هزاران سال سابقه استانبول …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − یک =