پنج‌شنبه 9 فروردین 1403
"محافظت بین المللی" تحت چه شرایطی و به چه کسانی داده می‌شود

“محافظت بین المللی” تحت چه شرایطی و به چه کسانی داده می‌شود

“محافظت بین المللی” تحت چه شرایطی و به چه کسانی داده می‌شود

در این نوشته از استانبول سرا به بحث پیرامون انواع مختلف “حفاظت بین‌الملل” در ترکیه خواهیم پرداخت.

محافظت بین‌المللی چیست و تحت چه شرایطی و به چه کسانی داده می‌شود؟

در قوانین کشور ترکیه 3 شکل مختلف از حفاظت بین‌المللی وجود دارد.

اولین شکل حفاظت بین‌المللی دریافت عنوان “پناهنده” است.

پناهنده به فرد خارجی اطلاق می شود که در نتیجه حوادث رخ داده در کشورهای اروپایی و به دلیل نژاد، دین، تابعیت، انتساب به گروه اجتماعی خاص و یا به دلیل اندیشه سیاسی که دارد، با ترسی کاملا موجه از مورد ظلم و ستم قرار گرفتن مجبور به ادامه زندگی در خارج از کشور متبوع خود بوده و نتواند از امکانات و حفاظت کشور خود بهره‌مند شود و یا به دلیل همین ترس خواهان استفاده از حمایت و حفاظت کشور خود نباشد، یا فرد بی‌وطنی که به دلایل مذکور در خارج از کشور محل اقامت خود باشد، نتواند به آنجا برگردد و یا به دلیل همین ترس، خواهان بازگشت نباشد.

به عبارت دیگر افرادی که از 47 کشور عضو شورای اروپا و یا از یکی از کشورهای مشخص شده توسط هیات وزیران جمهوری ترکیه به کشور آمده و درخواست حفاظت بین‌المللی کنند، به عنوان پناهنده پذیرفته می‌شوند.

در لینک زیر می توانید لیست کشورهای عضو شورای اروپا را مشاهده و بررسی نمایید:

https://www.goc.gov.tr ​​

https://www.goc.gov.tr/kurumlar/goc.gov.tr/evraklar/Listeler/Avrupa-Konseyine-Uye-Ulkeler.pdf

دومین شکل حفاظت بین‌المللی دریافت عنوان “پناهنده مشروط” است.

پناهنده مشروط به فرد خارجی اطلاق می شود که در نتیجه حوادث رخ داده در کشورهای غیراروپایی و به دلیل نژاد، دین، تابعیت، انتساب به گروه اجتماعی خاص و یا به دلیل اندیشه سیاسی که دارد، با ترسی کاملا موجه از مورد ظلم و ستم قرار گرفتن مجبور به ادامه زندگی در خارج از کشور خود بوده و نتواند از امکانات و حفاظت کشور متبوع خود بهره‌مند شود و یا به دلیل همین ترس خواهان استفاده از حمایت و حفاظت کشور خود نباشد، یا فرد بی‌وطنی که به دلایل مذکور در خارج از کشور محل اقامت خود باشد، نتواند به آنجا برگردد و یا به دلیل همین ترس، خواهان بازگشت نباشد. عنوان پناهنده مشروط پس از اتمام امور مربوط به ارزیابی موقعیت فرد به وی داده می شود. افرادی که عنوان پناهنده مشروط دریافت می‌کنند، می‌توانند تا زمان اسکان در یک کشور ثالث به اقامت در ترکیه ادامه دهند.

ترکیه، کنوانسیون 1951 ژنو را با پذیرش “محدودیت‌های جغرافیایی” قبول کرده است. بر این اساس، پناهنده مشروط شخصی است که در خارج از کشورهای اروپایی زندگی می‌کند اما به دلیل بروز حوادثی خاص در کشور محل اقامت خود ادعا می‌کند که شرایط پناهندگی را دارد و با هدف پناهنده‌شدن به کشورهای ثالث به ترکیه آمده و در ترکیه درخواست حفاظت بین‌المللی کرده است.

به افرادی که بر اساس قرارداد 1951 ژنو درخواست حفاظت بین‌المللی آنها پذیرفته می‌شد اما به دلیل موقعیت جغرافیایی‌شان یعنی به دلیل اینکه از کشورهای غیراروپایی آمده بودند، قبل از اجرایی شدن قانون شماره 6458 مربوط به خارجیان در ترکیه، عنوان “پناهجو” داده می‌شد، اما پس از اجرایی شدن این قانون، این افراد عنوان “پناهنده مشروط” را به خود گرفتند و بدین ترتیب عنوان پناهجو در ترکیه از رواج افتاد و دیگر استفاده نمی شود.

بنابراین کلیه خارجیانی که از کشورهایی که عضو شورای اروپا نیستند یعنی کشورهایی نظیر سومالی، عراق، ایران، افغانستان، پاکستان، بنگلادش، چین و نظایر آن وارد ترکیه شده و درخواست حفاظت بین‌المللی می‌کنند، عنوان پناهنده مشروط را به خود می‌گیرند.

آخرین شکل حفاظت بین‌المللی دریافت “حفاظت ثانویه” است.

فردی که حفاظت ثانویه دریافت می‌کند، فردی است که به عنوان پناهنده یا پناهنده مشروط تعریف نشده است، اما در صورت بازپس‌فرستاده‌شدن به کشور مبدا یا کشور محل اقامت خود با یکی از موارد زیر روبرو خواهد شد:

  • به مجازات اعدام محکوم خواهد شد یا مجازات اعدام حکم شده علیه وی اجرا خواهد گردید؛
  • با شکنجه، مجازات و یا رفتار غیرانسانی یا تحقیرآمیز مواجه خواهد گردید؛
  • در صورت وجود درگیری‌های مسلحانه در سطح بین‌المللی یا در داخل کشور مبدا، به دلیل افعال خشونت‌باری که علیه همگان اعمال می‌گردد با تهدید جانی جدی مواجه خواهد شد؛

بنابراین به دلایل فوق نمی‌تواند و یا نمی‌خواهد از حمایت کشور مبدا یا کشور محل اقامت خود بهره‌مند شود. این افراد پس از ورود به ترکیه درخواست حفاظت بین‌الملل نمی‌کنند و نیز خواهان اعزام به کشور ثالث نیستند، اما به دلایل فوق نمی‌خواهند با نمی‌توانند به کشور محل اقامت خود برگردند. برخی از اتباع افغانستان یا ترک‌های اویغور که از ظلم و ستم چین فرار کرده و در ترکیه درخواست اقامت کرده‌اند، جزو خارجیانی هستند که “حفاظت ثانویه” دریافت می‌کنند.‌

افرادی که تحت حفاظت ثانویه هستند، نباید با افرادی که به موجب قانون تحت انواع مختلف حفاظت بین الملل هستند، اشتباه گرفته شوند.

بیشتر بخوانید:

ترکیه چه کسانی را نمی‌تواند دیپورت کند؟

      افراد بدون تابعیت در ترکیه کدام حقوق و مسئولیت‌ها را بر عهده دارند؟

 ترکیه برای مقابله با پدیده مهاجرت نامنظم چه اقداماتی را انجام داده است؟

 

درباره‌ی سارا علیزاده

همچنین ببینید

گواهی تولد برای اقامت در ترکیه

گواهی تولد برای اقامت در ترکیه

گواهی تولد برای اقامت در ترکیه گواهی تولد در ترکیه گواهی تولد به سندی گفته …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 + 7 =