جایگاه دانشگاههای ترکیه در جدیدترین رتبه بندی دانشگاههای جهان بر پایه عملکرد علمی
نظام رتبه بندی علمی «یورَپ»٬ آخرین رتبه بندی دانشگاههای جهان بر پایه عملکرد علمی را اعلام کرد.
در جدیدترین نظام «لابراتوار تحقیقاتی رتبه بندی دانشگاهها بر اساس عملکرد آکادمیک» یا «یورَپ»(URAP)٬ در سال تحصیلی 2020-2019، آمریکا و چین در صدر قرار گرفته و ترکیه با فعالیتهای 37 دانشگاه در 36 شاخه علمی در میان 100 کشور جهان در رتبه 18 جای گرفت.
این رتبه بندی عملکرد دانشگاهها را بر اساس کیفیت و کمیت مقالات و همچنین استنادات و همکاریهای بینالمللی آنها در پنج سال گذشته و براساس 61 رشته مختلف علمی فهرست شده است.
براساس دادههایی که در سایت یورَپ قرار داده شده٬ 20 دانشگاه از چین و 20 دانشگاه از آمریکا در رده های بالای این فهرست قرار گرفته اند. هلند در هشت شاخه٬ انگلستان در پنج٬ فرانسه در سه و برزیل در دو و کشورهای استرالیا٬ هنگ کنگ و سنگاپور نیز هر کدام در یکی از 61 شاخه علمی در صدر قرار گرفته اند.
در رده بندی جهانی سال گذشته، ایالات متحده آمریکا در صدر 21 رشته و چین در صدر 18 رشته قرار داشتند اما چین امسال توانست در 2 زمینه جدید به مقام اول ارتقا کند.
– دانشگاه هاروارد در صدر جهان
در میان دانشگاهها نیز دانشکاه هاروارد در 16 رشته از 61 شاخه علمی مقام اول را به دست آورد. پس از آن، دانشگاه «چینهوا» چین در 11 رشته در رده بعدی قرار گرفت. دانشگاههای هلند نیز در چهار شاخه علمی در صدر قرار گرفتند.
در مجموع 24 دانشگاه از 9 کشور جهان در این 61 رشته علمی در صدر قرار گرفته اند. در رتبه بندی سال قبل سی دانشگاه از ده کشور این جایگاهها را در اختیار داشتند.
– جایگاه دانشگاههای ترکیه
در این میان در حالی که دانشگاههای ترکیه در سال گذشته در 28 رشته در این لیست قرار گرفته بودند امسال با 36 شاخه٬ جایگاه بهتری را کسب کرده اند.
رشته های پزشکی و مهندسی٬ بیشترین تعداد را در میان این شاخهها داشته اند. به طوری که 21 دانشگاه در رشته پزشکی و 18 دانشگاه نیز در رشته مهندسی وارد رقابتها با دیگر کشورها شده اند.
همچنین دانشگاه فنی خاورمیانه (ODTÜ) با قرار گرفتن در رده 138 در رشته مهندسی هوافضا توانست جزو 150 دانشگاه برتر شود. این دانشگاه در رشته فلسفه نیز در جایگاه 182 قرار گرفت.
دانشگاه فنی استانبول نیز در رشته هوافضا در جایگاه 121 و در رشته مهندسی عمران در جایگاه 134 قرار گرفت. در رشته زمین شناسی نیز رتبه 239 را کسب کرده است.
دانشگاه غازی آنکارا در رده 71 رشته جامعه شناسی و رده 200 دندانپزشکی قرار گرفته است.
همچنین دانشگاههای آنادولو (اسکی شهیر) و سلجوق (قونیه) در رشته جامعه شناسی توانستند به ترتیب در ردههای 83 و 121 جای بگیرند.
دانشگاه آکدنیز (آنتالیا) در رشته روابط بین الملل در رده هفتادم٬ دانشگاه بوغازایچی در رشته هنرهای زیبا در رده 86، دانشگاه آنکارا در رشته تاریخ در رده 137، دانشگاه حاجتتپه در رشته دندانپزشکی در رده 140، دانشگاه استانبول در رشته دندانپزشکی در رده 147، دانشگاه کوچ در رشته تاریخ در جایگاه 156، دانشگاه اژه (ازمیر) در رشته دندانپزشکی در رده 175 و دانشگاه بیلکنت در رشته هوافضا در رده 186 یورَپ قرار گرفتند.
گفتنی است «یورَپ» (URAP) از نظامهای رتبهبندی جهانی است که مؤسسههای جهان تراز را شناسایی و جایگاه آنها را در برابر یکدیگر ارزیابی میکند.
شمار مقالهها، شمار استنادها، شمار کل انتشارات، بهرهوری علمی، تأثیر پژوهشی و همکاری جهانی؛ 6 ملاک کلیدی نظام «یورپ» برای ارزیابی مؤسسههای آموزش عالی است.